
 
 

ACKNOWLEDGEMENT OF PAYMENT OF ARCHIVING FEE  
 
Background 
 
Some councils are not complying with the requirement to immediately issue an acknowledgement 
for receiving building approval documents from private certifiers. Amendments to the building 
legislation in 2003 addressed local government difficulties with the late lodgement of building 
approval documents by private certifiers and part payment of local government’s prescribed fee.  
 
The certifier must obtain an acknowledgement from the local government for payment of the 
archiving fee before the private certifier gives the applicant the development permit. Local 
governments must give this acknowledgement immediately upon payment of the fee to prevent 
delays to the building approval process.  
 
Legislation 
 
Section 5.3.5 of the Integrated Planning Act 1998 and section 26 of the Standard Building 
Regulation 1993 requires a copy of the application and decision notice to be given to the local 
government.  The local government must immediately give the private certifier a document (“the 
acknowledgment”) acknowledging the fee and the documents have been received. 
 
Interpretation 
 
Current investigations by Department 
 
During a recent review of council processes for acknowledging documents lodged for archiving by 
private certifiers, three potential factors were identified as delaying acknowledgements by councils.  
The first was the length of time taken by the postage system, the second was internal council 
processes to receipt monies for the lodgement of documents and the third was the time taken for 
council to check the documents lodged for accuracy. 
 
Investigation by the Department of Local Government, Planning, Sport and Recreation revealed 
that in most cases there appears to be a standard time delay of five to seven days for the receipt of 
acknowledgement for postal submissions. From discussions with certifiers, it has been suggested 
that some local governments state that they believed that “immediately” gave them 5 days to 
respond.     
 
This is not the case.  There is no provision in the legislation that allows councils to provide a 
response for lodgement of documents within five to seven days.  The requirement is to provide the 
acknowledgment immediately upon receiving the payment for lodging the documents. 
 
There is no requirement for Councils to check the documents lodged for accuracy. This is the 
responsibility of the private certifier. 
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How to improve the acknowledgement process 

ment may be in a written or electronic 
rmat.  This will allow local governments who issue receipts on a monthly basis to issue an 

ments for lodgement, local government 
mediately fax back Form 20 to the certifier, with the bottom portion of the form completed.  For 

 contact:  Michael McGuinness 

ax:  3237 1248 
es@dlgp.qld.gov.au

 
The Department previously advised that the acknowledge
fo
immediate ‘acknowledgement’ for the payment of the fee. 
 
It is suggested that where private certifiers post in docu
im
example, the administrative officer opening the mail could fax the Form 20 straight to the private 
certifier.  This will allow councils to immediately fax the lodgement notice back to certifiers 
indicating that the documents have been lodged.  Council can then post the original of the faxed 
documents with relevant receipts, back to the certifier in its normal course of business. 
 
Further Information 
 
For further information
 
Phone:  3237 1718 
F
Email:   Buildingcod   
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

DISCLAIMER:  The information contained in the Building Newsflash is provided by the State of Queensland in good faith. The material is general in nature and before relying on 
the materi in any important matter, users should carefully evaluate its accuracy, currency, completeness and relevance for their purpose. It is not intended as a substitute for 
consulting the relevant legislation or for obtaining appropriate professional advice relevant to your particular circumstances.  The State of Queensland cannot accept responsibility 

d

al 

or liability for any loss, damage, cost or expense you might incur as a result of the use of or reliance on information contained in this Newsflash. It is not intende  to be, and 
should not be relied upon as the ultimate and complete source of information.
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