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Plumbing Newsflash 
 

To clarify water supply sub-meter requirements in community 
titles and buildings with community bulk hot water services 

 
Purpose 
The purpose of this newsflash is to clarify the requirements for water sub-metering of new multi-unit 
premises where a community bulk hot water service has been installed. 

 
Background 
On 30 December 2007 the Queensland Government announced further water saving measures 
aimed at preserving drinking water supplies, including sub-metering of new multi-unit residential and 
specified non-residential premises. The provision of sub-meters will allow for the delivery of 
personalised information on water use to households and businesses in new multi-unit 
developments.  

 
Legislation 
Plumbing and Drainage Act 2002 
Queensland Plumbing and Wastewater Code 
Body Corporate Community Management Act (BCCM Act) 
 
Interpretation 
From 1 January 2008 plumbing assessment applications lodged for new premises within a 
reticulated water supply area will require a sub-meter for each separate lot and common property in 
a community title scheme (CTS) or for each sole occupancy unit in the building.   

 
Where the sole occupancy unit or lot in a CTS has a hot water system which is supplied through the 
cold water sub-meter the water the system uses is measured through the sub-meter, along with any 
other reticulated cold water. 
 
Where hot water is provided to other lots or sole occupancy units from a community bulk hot water 
service on the common property lot or from outside a sole occupancy unit, the water supplied to this 
service is measured through the water sub-meter to the common property or the premises master 
meter.  Water supplied from a community bulk hot water service to either a lot of a sole occupancy 
unit is not a “water supply” for the purposes of the Queensland Plumbing and Wastewater Code and 
the code does not require this supply to be individually metered. 
 
Individual sub-meters used by energy retailers to measure hot water supplied to sole occupancy 
units or lots from a central water heating service (such as the ones supplied by Origin or Energex) 
are owned and maintained by the energy provider.   
 
 Where a community bulk hot water service has been installed, the body corporate, under the BCCM 
Act, section 195 (1), may either, – 
(a) proportionally charge the individual lot owners on the basis of lot entitlement through the 

requirement to maintain an administration fund for recurrent expenditure; or  
(b)  where the energy retailer has installed hot water supply sub-meters, apportion costs of water use 

according to the hot water use information provided by the energy retailer’s sub-meters. 
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Contact  
Building Codes Queensland 
Phone: (07) 3239 6369 
Email: buildingcodes@dip.qld.gov.au 

 
Further information 
Further information including, factsheets and guidelines please visit the Building Codes Queensland 
website www.dip.qld.gov.au. 
 

 
DISCLAIMER:  The information contained in this Newsflash is provided by the State of Queensland in good faith. The material is general in nature and before 
relying on the material in any important matter, users should carefully evaluate its accuracy, currency, completeness and relevance for their purpose. It is not 
intended as a substitute for consulting the relevant legislation or for obtaining appropriate professional advice relevant to your particular circumstances.  The State 
of Queensland cannot accept responsibility or liability for any loss, damage, cost or expense you might incur as a result of the use of or reliance on information 
contained in this Newsflash. It is not intended to be, and should not be relied upon as the ultimate and/or complete source of information. 


