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Building newsflash 
 

Queensland Development Code MP5.4—Child care centres  
P8 personal washing facilities 

 
Purpose 
To provide direction to building certifiers when assessing compliance of child care centres 
with the personal washing facilities requirements of MP5.4—Child care centres of the 
Queensland Development Code (MP5.4 of the QDC) for the purposes of licensing in 
accordance with the Child Care Act 2002 (CCA). 
 
Background 
Under the CCA, child care services must demonstrate compliance with the Building Act 1975 
which includes the building standards contained within MP5.4 of the QDC.  
 
Compliance with MP5.4 can be achieved by complying with the acceptable solutions of the 
QDC or by formulating an alternative solution which complies with the performance 
requirements of the QDC. 
 
Early childhood officers of the Office for Early Childhood Education and Care (OECEC) 
assessing child care services for the purposes of licensing and monitoring requirements, 
consider whether a premise is safe and suitable for the ages and number of children being 
provided with care. 
 
To assist a licensee in demonstrating the premise complies with the requirements of the CCA, 
building certifiers may be asked to issue a written document evidencing compliance of the 
premise with MP5.4 of the QDC. 
 
There is currently an inconsistency between the requirements of F2.3 (g) (ii) of Volume 1 of the 
Building Code of Australia (BCA) and A8 (b) of MP5.4 of the QDC with regard to the provision of 
personal washing facilities.  
 
Legislation 
MP5.4—Child care centres of the Queensland Development Code  
Child Care Act 2002  
Child Care Regulation 2003 
Building Act 1975 (BA)—section 35 
 
Interpretation 
Under section 35 of the BA, if there is an inconsistency between the BCA and the QDC, the 
QDC will prevail.  
 
A8 (b) of MP5.4 sets out the requirements for personal washing facilities in licensed child care 
centres. This criterion requires that a service provides a built in bath or shower with a hand 
held shower rose, located within the area accommodating the youngest age group above 
15 months. This facility is required in addition to the bath required in A6(e)(i).  
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F2.3 of the BCA however, imposes a different requirement that a 9b—Early childhood centre 
must provide one bath or a shower-bath. This means that any service proposing just a shower 
will comply with the MP5.4 of the QDC but will not comply with the BCA.  
 
In practice, the OECEC is aware that installing only a shower is the preferred option for many 
early childhood education and care providers in addition to the built in bath required under 
A6(e)(i). The OECEC considers that while not strictly satisfying F2.3(g) (ii) of the BCA, a bath or 
a shower provided in accordance with A8(b) will provide adequate facilities for the children 
being provided with child care and will therefore prevail over the requirements of the BCA. 
 
Contact officer 
Please contact an early childhood officer with the OECEC for further information regarding this 
issue. Assistance to locate your nearest OECEC Service Centre may be obtained by contacting 
the Child Care Information Service on 1800 637 711 (24 hours). 
 

DISCLAIMER: The information contained in this Newsflash is provided by the State of Queensland in good faith. The material is general in nature and before relying on the 
material in any important matter, users should carefully evaluate its accuracy, currency, completeness and relevance for their purpose. It is not intended as a substitute for 
consulting the relevant legislation or for obtaining appropriate professional advice relevant to your particular circumstances. The State of Queensland cannot accept 
responsibility or liability for any loss, damage, cost or expense you might incur as a result of the use of or reliance on information contained in this Newsflash. It is not intended 
to be, and should not be relied upon as the ultimate and/or complete source of information. 


