
Fire Sprinkler Systems 
 
Purpose 
 
Plumbers cannot install any type of fire sprinkler system unless they are licensed to do so. The purpose of 
this Newsflash is to clarify the: 
 

1. Licensing requirements for installing fire sprinkler systems; and  
2. Obligations for local governments when assessing fire sprinkler systems and designs 

 
Interpretation 
 
1.  Licensing requirements
 
Under the Plumbing and Drainage Act 2002 (PDA) the installation, maintenance and testing of a liquid fire 
suppression system or fire sprinkler system (which is of commercial or industrial type designed in 
accordance with Australian Standard 2118.1 – 1999) can only be carried out by holders of: 
• A Restricted Water Plumber – fire protection (commercial and industrial) licence; or 
• An endorsement - fire protection (commercial and industrial) on a plumber’s licence. 
 
It is an offence under the PDA for a person to perform, direct the performance of, or supervise work for 
which a licence is required unless they hold a licence that entitles them to perform the work (see section 
119 PDA). 
 
2.  Obligations for local governments when assessing fire sprinkler systems and designs
 
Local governments must assess fire services under the PDA for matters such as the method of jointing, 
supporting, or fixing of the plumbing that is the subject of the work. This includes both regulated and 
minor works. Plumbers are required to give local governments notice once work is completed so it may be 
inspected by a local government plumbing inspector. 
 
A local government assessment is limited to the following matters under the PDA in terms of compliance 
assessment of plans or work for fire services - 
• Preventing contamination or pollution of the water supply to the premises; 
• The method of jointing, supporting, or fixing of the plumbing that is the subject of the work; and 
• That each item used in the plumbing is a certified item or an item allowed under section 31 of the 

Standard Plumbing and Drainage Regulation 2003 (SPDR). 
 
 
 
 
 
Page 1        Newsflash 249 

  Issue:  17 October 2006 
 



 
 
 
 
Roles of building certifiers and hydraulic designers 
 
Fire services are also called up in section 6 of AS/NZS 3500.1:2003. The requirement for fire services and 
their design is regulated under the Building Act 1975 in Queensland. It is the role of the building certifier to 
assess this work. Local governments are empowered by the Building Act 1975 to take action against 
building certifiers who do not adequately assess aspects of fire services such as sprinkler systems. 
 
Hydraulic designers of fire services should, as best practice, include their design calculations on the 
hydraulic plans being submitted to local government as this may assist in assessing compliance. 
 
Contact Officer 
 
For further information, contact Mr Michael McGuinness, Principal Advisor, Plumbers and Drainers Board 
on telephone 07 3247 3618. 
 
 
 

DISCLAIMER:  The information contained in this Newsflash is provided by the State of Queensland in good faith. The material is general in nature and before relying on the 
material in any important matter, users should carefully evaluate its accuracy, currency, completeness and relevance for their purpose. It is not intended as a substitute for 
consulting the relevant legislation or for obtaining appropriate professional advice relevant to your particular circumstances.  The State of Queensland cannot accept 
responsibility or liability for any loss, damage, cost or expense you might incur as a result of the use of or reliance on information contained in this Newsflash. It is not intended 
to be, and should not be relied upon as the ultimate and/or complete source of information.
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