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Plumbing newsflash 
 

Combination hand basin and cistern 
 

Purpose 
 

To advise that greywater generated from a hand basin into a combination cistern cannot 
be used to discharge the toilet unless it has been treated. 
 
Background 
 
The Department was recently advised that a number of combination hand basin and 
cistern units are being installed in residential premises throughout Queensland, contrary 
to current Queensland plumbing laws. 
 
Legislation 
 
Plumbing and Drainage Act 2002 (PDA) 
Standard Plumbing and Drainage Regulation 2003 (SPDR) 
Queensland Plumbing and Wastewater Code (QPWC) 
 
Interpretation 
 
Combination hand basin and cistern 
Despite some combination hand basin and cisterns having product certification, the 
installation of this unit is not permitted under the PDA.  This is because, when installed, 
the greywater generated from the basin is not treated prior to being used to discharge the 
toilet.  
 
Greywater used to discharge the toilet must be treated and meet the water standard 
required under the QPWC. If the greywater does not meet the required standard and is 
then used to discharge the toilet, it constitutes an offence under the PDA. Section 128PA 
of the PDA makes the homeowner responsible for ensuring that only appropriately treated 
greywater is used. 
 
Offence about using greywater - section 128PA of the PDA 
Under section 128PA of the PDA is it an offence for the owner of a premises in a sewered 
area to reuse greywater (other than kitchen greywater) from plumbing and drainage on the 
premises for washing vehicles, paths, exterior walls, discharging a toilet or as a cold water 
supply to the washing machine unless the water has been discharged to a greywater 
treatment plant, installed on the premises, and treated to the standard stated in the 
QPWC.  
 
Tables T1A and T1B in the QPWC specify treatment standards for greywater as <10 
Biochemical Oxygen Demand (BOD), <10 Total Suspended Solids (TSS) and <10 
Thermo-tolerant Organisms, before it can be used for the prescribed end uses as listed 
above. 
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Compliance 
Where a council plumbing inspector has issued a compliance certificate for the installation 
of this combination hand basin and cistern council may need to consider taking 
enforcement action against the homeowner under section 116 of the PDA to bring the 
system to compliance.  
 
 
 
 
Contact for further information 
Department of Infrastructure and Planning 
Building Codes Queensland Division 
tel +61 7 3239 6369 
buildingcodes@dip.qld.gov.au 

DISCLAIMER: The information contained in this Newsflash is provided by the State of Queensland in good faith. The material is general in nature and before relying on the 
material in any important matter, users should carefully evaluate its accuracy, currency, completeness and relevance for their purpose. It is not intended as a substitute for 
consulting the relevant legislation or for obtaining appropriate professional advice relevant to your particular circumstances. The State of Queensland cannot accept 
responsibility or liability for any loss, damage, cost or expense you might incur as a result of the use of or reliance on information contained in this Newsflash. It is not intended 
to be, and should not be relied upon as the ultimate and/or complete source of information. 
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